Výšovická králičí stehna v hořčično-smetanové omáčce

Pryč je období půstu a jarní svátky velikonoční se hlásí na váš stůl. Zkuste si na Velikonoce připravit báječný recept z králíka. Králičí maso je jedním z nejlepších zdrojů živočišných bílkovin. Obsahuje nejméně cholesterolu v porovnání s ostatními běžnými druhy masa. Králík je snadno stravitelný, nabízí vyvážený poměr důležitých aminokyselin. Z vitamínů převažují vitaminy řady B. Kosterní svalovina je bohatá na draslík, fosfor, síru, hořčík a zinek. Světovou zdravotnickou organizací bylo dokonce označeno za jedno z nejzdravějších druhů masa.

IMG_3686

SUROVINY (na 2 porce budete potřebovat):
2 ks králičích stehen z farmy Výšovice
řapíkatý celer
cibule
mrkev
česnek 1 stroužek
2 dl bílé suché víno Pálava 2016 z vinařství Baraque
vývar z Divoké farmy
smetana ze Zlaté farmy
hořčice
máslo
rostlinný olej
pepř
sůl
rozmarýn nebo tymián

PŘÍLOHA:
Špenátové nudle

POSTUP:
Na oleji orestujeme osolená a opepřená králičí stehna. Jakmile chytnou zlatavou barvu, vyndáme je a v hrnci orestujeme zeleninu nakrájenou na kostičky s najemno nasekaným česnekem. Jakmile zelenina změkne, vrátíme do hrnce stehna, přidáme rozmarýn nebo tymián a zalijeme suchým bílým vínem. Až se víno odpaří, přidáme vývar. Poté plamen stáhneme a necháme maso se zeleninou pomalu vařit doměkka, cca 45 minut. Po uplynulé době maso vyjmeme a směs propasírujeme. Nakonec ochutíme dvěma lžícemi hořčice, menší množstvím smetany a kouskem másla. Králičí stehna servírujeme se špenátovými těstovinami, které stačí povařit v osolené vodě.

IMG_3778

PÁROVÁNÍ S VÍNEM
Pálava 2016 z vinařství Baraque je nazrálé suché bílé víno zlatožluté barvy. Z bohaté vůně vystupují tóny růže i vanilky díky zrání v sudu a kouzlo Pálavských kopců. Chuť je kořenitá, tělnatější. Skvěle vyvážené víno se dokonale hodí k bílým masům, sýrům i omáčkám. 

Dobrou chuť Vám přeje tým FARMOS