Steak z doubravického pštrosa na zelenině s vínem Merlot

Chcete jíst šťavnaté a přitom netučné maso? Pštrosí steaky jsou pro vás správná volba. Pštrosí maso je tmavě červené, jemné, křehké, libové a neobsahuje tuk ani cholesterol. Naopak obsahuje řadu vitamínů a minerálů a hodí se například i do jídelníčku diabetiků. Dělí se na 17 různých částí s různými kulinářskými vlastnostmi a využitím. Aby maso projevilo svou přirozenou vůni, je vhodné jej minimálně hodinu před přípravou vybalit, postupné zvyšování teploty masa před tepelnou úpravou také podpoří samotnou chuť masa.

IMG_3651

SUROVINY:
- pštrosí maso z pštrosí farmy Doubravice nad Svitavou
- rostlinný olej
- olivový olej
- pepř
- sůl
- česnek
- cibule
- řapíkatý celer (cuketa případně lilek dle dostupnosti)
- mrkev
- víno Merlot 2016 z vinařství Baraque (200 ml)
- chilli paprička
- paprika (žlutá)
- bylinky dle chuti 

POSTUP:
Nakrájejte česnek, řapíkatý celer (nebo jiné), mrkev a červenou cibuli na větší kousky a vložte na rozpálenou pánev pokapanou olivovým a rostlinným olejem. Pánev zakryjte a zeleninu nechte podusit. Po chvíli zeleninovou směs zalijte červeným vínem. Na závěr přidejte rajčata, nakrájenou oranžovou papriku a dochuťte chilli papričkou a čerstvými bylinkami.

IMG_3725

Pštrosí steak opepřete a osolte a potřete trochou rostlinného oleje. Vložte na rozpálenou pánev a opečte z obou stran tak, aby maso bylo středně propečené (cca 6-8 min. po obou stranách, dle výšky masa). Pak maso vložte do alobalu, posypte velkým množstvím sezónních bylinek, zabalte a nechte chvíli odpočinout. Zhruba po 5 minutách maso rozbalte a šťávu z masa, která zůstala v alobalu, vmíchejte do zeleninové směsi. Zeleninovou směs nandejte na talíř, maso nakrájejte na plátky, položte na zeleninové lůžko a můžete podávat.

PÁROVÁNÍ S VÍNEM
Nejlepší párování vína s jídlem je takové, při kterém si vychutnáváte víno, které je v daném pokrmu obsažené. Merlot 2016 ve výběru z hroznů z velkopavlovické vinařské podoblasti je výrazné víno s plným tělem a tmavě karmínovou barvou, v chuti můžeme cítit švestky a čokoládové tóny, v bohaté aromatice vyčnívá skořice a vanilka díky zrání v dubovém sudu. Ideální víno k výraznému pokrmu, kterým pštrosí maso bezesporu je.

Dobrou chuť Vám přeje tým FARMOS

IMG_3749