Pečený punkevní pstruh s bramborovo-mrkvovým pyré

Ryby patří k zásadním zdrojům zdravých tuků a vitaminů. Za ryby v jídelníčku vám poděkují i vaše cévy a srdce. Polynenasycené mastné kyseliny omega 3 jsou hlavním důvodem, proč konzumace ryb napomáhá k udržování nízké hladiny cholesterolu v krvi. Rybářství Skalní mlýn se zabývá chovem pstruha duhového a sivena amerického v chráněné lokalitě Moravský kras. Je to ojedinělé zařízení svého druhu, které se zabývá chovem ryb na krasové vodě nejen v České republice, ale i v rámci Evropy. K chovu pstruhů využívají vodu z říčky Punkvy. Díky tomu zde vyrůstá chuťově jedinečná ryba! Zkuste si ji upéct k lehkému nedělnímu obědu.

IMG_3487

SUROVINY (na dvě porce potřebujeme):
- dva pstruhy duhové z Rybářství Skalní Mlýn
- balení Křupavé strouhanky s citronovou trávou z Tajemství chuti
- koření Ryba friská z Tajemství chuti
- extra panenský olivový olej Kreolis
- čerstvé sezónní bylinky
- česnek
- sůl
- pepř
- citron

PŘÍLOHA:
- brambory od Crháka
- svazek mrkve
- Horácké máslo z Olešnice
- smetana ze Zlaté farmy

POSTUP:
Pstruha omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme, osolíme, opepříme a posypeme kořením Ryba friská. Do ryby vložíme plátek citronu a másla, čerstvé sezónní bylinky a česnek. Pstruha obalíme v Křupavé strouhance s citronovou trávou Tajemství chuti. Díky krustě zůstane ryba i po pečení krásně šťavnatá. Obalenou rybu zakápneme Extra panenským olivovým olejem Kreolis. Pečeme v rozpálené troubě na 180 °C asi 20 minut.

IMG_3499

Brambory a mrkev oloupeme, nakrájíme a vaříme v osolené vodě do změknutí. Vodu slijeme a zeleninu rozmačkáme. Pro zjemnění pyré přidáme Horácké máslo a čerstvou smetanu, podle chutí dosolíme.

PÁROVÁNÍ S VÍNEM
Říká se, že ryba musí plavat, a to hned dvakrát. Jednou ve vodě a podruhé v žaludku. Obecně se ví, že k rybě se nejlépe hodí bílé víno. K české rybě vybírejte suché víno z tuzemských vinařství s vyšší kyselinkou a šťavnatou dochutí. K pečenému pstruhovi doporučujeme podávat vychlazený minerální Ryzlink rýnský 2017 z vinařství Baraque, který se ideálně snoubí s rybou i bylinkami.

Dobrou chuť Vám přeje tým FARMOS.CZ

pstruh_uprava