Jablečný štrúdl z listového těsta

Jablečný štrúdl je klasika, která patří vedle bábovek k nejoblíbenějším českým dezertům. Šťavnatý jablečný závin by se měl péci z kvalitních aromatických jablek. Ty mají nezastupitelné místo ve výživě – obsahují celou řadu látek prospěšných organismu, zvyšují imunitu, mají vliv na odolnost vůči stresu. Příprava jablečného štrúdlu je rychlá a jednoduchá, přesvědčte se sami. 

IMG_3593

SUROVINY:
Babické listové těsto 300g
4 BIO jablka
1 vejce z volného chovu
med květový
strouhanka z pečiva
1 lžička mleté skořice 
hrst mandlí, případně rozinek

POSTUP:
Listové těsto vyndáme z lednice a rozbalíme. Připravené těsto je dobré uvnitř lehce posypat strouhankou, aby nevytekla jablečná šťáva. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na hrubo. Jablka smícháme v míse s mandlemi, medem a skořicí, dle chuti můžete přidat rozinky či vlašské ořechy. Jablečnou náplň poté rozprostřeme na těsto. Švy těsta potřeme vodou, aby se nám štrúdl nerozpadl. Zavinutý štrúdl položíme na plech a důkladně potřeme vyšlehaným vejcem. Pečeme v troubě vyhřáté na 210 °C asi 25 až 30 minut. Vychladlý štrúdl krájíme na porce, posypeme moučkovým cukrem a podáváme. Můžeme přidat puding či vanilkovou zmrzlinu a lísteček máty na ozdobení.

FullSizeRender

PÁROVÁNÍ S VÍNEM
Sladkost dezertu snižuje sladkost vína. Ke sladkému dezertu proto volte vždy víno s vyšším podílem zbytkového cukru a výraznější aromatikou. K jablečnému dezertu doporučujeme odrůdu Děvín 2018 v polosuché variantě od vinařství Baraque, aromatické víno s tóny rozkvetlé růže a liči. V chuti je lehce kořenité. Víno zlatožluté barvy představuje ideální kombinací k domácímu dezertu.

IMG_3620

Dobrou chuť Vám přeje tým FARMOS.CZ