celý okres Blansko a nově KUŘIM, TIŠNOV a VYŠKOV

Jablečný štrúdl z listového těsta

Jablečný štrúdl je klasika, která patří vedle bábovek k nejoblíbenějším českým dezertům. Šťavnatý jablečný závin by se měl péci z kvalitních aromatických jablek. Ty mají nezastupitelné místo ve výživě – obsahují celou řadu látek prospěšných organismu, zvyšují imunitu, mají vliv na odolnost vůči stresu. Příprava jablečného štrúdlu je rychlá a jednoduchá, přesvědčte se sami. 

IMG_3593

SUROVINY:
Babické listové těsto 300g
4 BIO jablka
1 vejce z volného chovu
med květový
strouhanka z pečiva
1 lžička mleté skořice 
hrst mandlí, případně rozinek

POSTUP:
Listové těsto vyndáme z lednice a rozbalíme. Připravené těsto je dobré uvnitř lehce posypat strouhankou, aby nevytekla jablečná šťáva. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na hrubo. Jablka smícháme v míse s mandlemi, medem a skořicí, dle chuti můžete přidat rozinky či vlašské ořechy. Jablečnou náplň poté rozprostřeme na těsto. Švy těsta potřeme vodou, aby se nám štrúdl nerozpadl. Zavinutý štrúdl položíme na plech a důkladně potřeme vyšlehaným vejcem. Pečeme v troubě vyhřáté na 210 °C asi 25 až 30 minut. Vychladlý štrúdl krájíme na porce, posypeme moučkovým cukrem a podáváme. Můžeme přidat puding či vanilkovou zmrzlinu a lísteček máty na ozdobení.

FullSizeRender

PÁROVÁNÍ S VÍNEM
Sladkost dezertu snižuje sladkost vína. Ke sladkému dezertu proto volte vždy víno s vyšším podílem zbytkového cukru a výraznější aromatikou. K jablečnému dezertu doporučujeme odrůdu Děvín 2018 v polosuché variantě od vinařství Baraque, aromatické víno s tóny rozkvetlé růže a liči. V chuti je lehce kořenité. Víno zlatožluté barvy představuje ideální kombinací k domácímu dezertu.

IMG_3620

Dobrou chuť Vám přeje tým FARMOS.CZ

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení