Farmos.cz podporuje regionální farmáře i zdravotníky

V červnu to bude rok, co Farmos.cz rozvezl svoje první objednávky regionálních potravin svým zákazníkům. O tom, jak probíhalo prvních devět měsíců provozu, ale i o chystaných novinkách a aktuální situaci jsem si povídal s jedním z majitelů Tomášem Mokrým (rozhovor pro regionální noviny, který vyšel 26.3.2021).

Jak se vám v oblasti prodeje a rozvozu regionálních potravin daří?
Máme za sebou prvních devět měsíců provozu, které nebyly vůbec jednoduché. Pořád se snažíme přizpůsobovat aktuální situaci, která se každým dnem a týdnem mění. Navyšujeme chladírenské a rozvozové kapacity, které jsou s narůstající poptávkou spojeny. V posledních dnech hledáme další vhodný vůz pro rozvoz potravin, ale je to trochu problém. Na trhu jich je omezené množství a ne každý je pro nás vhodný. Přesto věříme, že během následujících dvou až tří týdnů se naše rozvozová kapacita rozšíří.

Současná kapacita už není dostačující?
Každý týden musíme řešit a postupně navyšovat jak kapacitu skladu, tak i rozvozu. Nechlazenou i chlazenou část skladu dokážeme řešit velice rychle během několika dní. Druhá a hůře řešitelná je rozvozová kapacita, jelikož investice do chladírenského vozu je dost vysoká.

Jak jinak lze řešit vaši kapacitu?
V těchto dnech dokončujeme dvě novinky, které nám umožní uspokojit více zákazníkůTou první je osobní odběr nákupu u nás na provozovně v Lažánkách. Dojezd autem k nám zabere asi 7 minut z centra, takže předpokládáme, že bude pro naše zákazníky přínosem. Hlavně bychom rádi využili výhodu našeho umístění na hlavním tahu z Blanska směr Jednovnice a Vyškov – někteří přes Lažánky denně jezdí za prací a odpoledne zpátky.

Druhá novinka je technicky a provozně náročnější. Chystáme se zavést středeční rozvoz v pozdějších odpoledních hodinách.

Nově tedy budete vozit tři dny v týdnu?
Ano. Ve čtvrtek a v pátek zůstává rozvoz stejný, což jsou dvě časová okna 10 až 14 hod. a 14 až 18 hod. Nově k nim přibude středeční rozvoz, který bude probíhat nejspíš od 16 do 19 hod. Čas ještě budeme první dva týdny ladit dle skutečných dat z provozu. Z výše zmíněných důvodů plyne, že středečního rozvozu budou aktuálně moci využít pouze obyvatelé Blanska a městských částí. Dle možností ho případně rozšíříme na větší okruh, ale uvidíme, jak se vše bude stíhat.

Chystáte ještě něco nového pro své zákazníky?
Ano, a to nejen pro naše stávající zákazníky. Chceme se rozšířit v následujících dvou měsících o úplně novou službu. Více k tomu zatím nemohu říct, jelikož jsme ve fázi technické přípravy, ale pokud vše půjde hladce, tak v květnu bude hotovo.

Stále podporujete hlavně regionální dodavatele?
Podpora regionálních dodavatelů je od začátku naší vizí. Jsme regionální online obchod potravin a rozvážíme pouze na okrese Blansko (od Adamova, přes Blansko a Boskovice až do Letovic a Velkých Opatovic). Proto chceme podporovat v první řadě výrobky od místních farmářů, zemědělců a výrobců potravin. Pouze ve chvíli, kdy u nás na okrese nelze sehnat potraviny, které potřebujeme zařadit do naší nabídky, hledáme dál po celé jižní Moravě, případně na Vysočině nebo v Olomouckém kraji.

Pouze asi 5 % námi nabízených potravin pochází ze zbytku ČR, případně ze zahraničí. Olivový olej a olivy zákazníci chtějí, jenže ty u nás vypěstovat nedokážeme. I tak mají největší podíl v naší nabídce produkty z okresu Blansko a z jižní Moravy, aktuálně je to přes 65 %. Dalších 30 % pochází z Vysočiny a Olomouckého kraje.

Máte poměrně omezenou nabídku zeleniny a ovoce. Proč?
I tohle vychází z naší vize podpory regionu. Náš obchod je založen hlavně na potravinách, které si sami dokážeme regionálně vypěstovat. Když přes zimu nedokážeme vypěstovat papriky nebo okurky, proč je vozit přes půl světa? Některé produkty nemají ani správnou chuť, jsou sklizeny v nezralém stavu, aby několikadenní cestu po světě k nám do ČR přežily. Proto máme aktuálně v nabídce zeleninu a ovoce, které pochází z ČR a je možné ji přes zimu uskladnit (brambory, cibule, česnek, řepa, jablka, hrušky...) nebo výborná česká skleníková rajčata Oliver, které jsou z Vysočiny – jeden den je zralá, sladká a voňavá utrhnou a druhý den je můžeme v nákupu vést k zákazníkovi na stůl. To stejné platí o skleníkových farmách na žampiony a hlívu ze severní Moravy. A těchto skleníků naštěstí v ČR každý rok přibývá. Nově čekáme na první sklizeň okurků hadovek z Velkých Němčic a různých druhů salátů a bylinek ze skleníků v Brně a obce Kaly v katastru Brno-venkov.

Zahlédnul jsem na Facebooku, že podporujete zdravotníky, jak myšlenka vznikla?
Byla doba, kdy se ve velkém stylu zdravotníkům děkovalo, a to situace nebyla ani zdaleka tak dra- matická, jako nyní. V současné době máme pocit, že říct „DĚKUJEME“ lidem, kteří se starají o nás a naše blízké na úkor svých dětí a rodin, se poslední dobou zapomíná. Rozhodli jsme se vyjádřit hluboké poděkování a úctu všem zdravotníkům covidových oddělení v nemocnici Blansko a Boskovice, a to formou darování tašky s regionálními potravinami od našich dodavatelů. Ty jsme v minulém týdnu oslovili, zda s námi budou chtít i oni touto formou poděkovat. Souhlasná odezva od našich farmářů, zemědělců a výrobců potravin nás velice těší!

Ve středu 17. března v odpoledních hodinách proběhlo předání 72 tašek zdravotníkům z covidového oddělení Nemocnice Blansko a v úterý 23. března zhruba 30 tašek pro nemocnici v Boskovicích. Jsme regionální firma a chceme podporovat naše regionální zdravotníky. Myšlenka nebyla vůbec založena na materiální podpoře, ale spíš těmto lidem udělat radost a podpořit jejich vyčerpávající úsilí o životy našich spoluobčanů.