Aktuální situace a ukončení rozvozů

Vážení zákazníci,

Budeme rádi, když nám věnujete pár minut a přečtete si následující řádky, které Vám objasní, proč jsme se rozhodli k tak vážnému kroku.

Náš příběh začíná v dubnu 2020. Přichází první vlna pandemie covidu-19 a s ní zákaz farmářských trhů, zavření restaurací a hotelů a omezení dalších služeb. V tento moment vzniká myšlenka, jak pomoci regionálním výrobcům potravin a farmářům, kteří mají problém s odbytem svého zboží. Pandemie postupně sílí, dochází k omezení pohybu všech občanůčímž myšlenka online obchodu regionálních potravin dostává na obrátkách. Musíme rozvozy spustit co nejdřív! Ještě během dubna registrujeme doménu farmos.cz, objíždíme první potenciální farmáře a dodavatele, objednáváme chladírenský vůz a vyjednáváme o pronájmu vhodných prostor pro skladování a přípravu nákupů.

I v této složité situaci jde vše poměrně rychle a každý problém je jen další výzvou k překonání. Podařilo se! Online obchod farmos.cz koncem června (přesně 25. června) rozváží první desítku nákupů ke svým zákazníkům. Následující měsíce jsou o rozšiřování nabídky a získávání nových farmářů a dodavatelů, ale také dostávání se do hlubšího povědomí v regionu. Na podzim 2020 přichází další lockdown, který přetrvává až do poloviny následujícího roku. Po celou dobu roste počet zákazníků, kterým nákupy doručujeme i do karantény. Celou situaci se nám daří zvládat za přísných hygienických podmínek, aby nebyl ohrožen chod Farmosu a rozvoz nákupů mohl probíhat bez omezení.  

V červnu 2021 do našeho regionu přichází nejsilnější hráč na trhu v prodeji online potravinNám krátce na to odchází významná část zákazníků, kteří naši službu využívali v lockdownu, nebo spíš hledají online nakupování bez potřeby řešit regionální a farmářské potraviny. Další část zákazníků odchází z důvodu rychlejšího dodávání nákupů od konkurence. S velkým úsilím se snažíme s poklesem vyrovnat a otevíráme v létě kavárnu FARMOS CAFE (s výbornou zmrzlinou od kluků z Lipůvky - TOMIVO GELATO), která nám pomáhá překlenout slabší prázdniny a nečekaný příchod konkurence.

Na podzim roku 2021 se situace stabilizuje a nacházíme nové zákazníky, kteří hledají kvalitní regionální a farmářské potraviny. Tento stav přetrvává až do začátku roku 2022, kdy koncem února začíná válka na Ukrajině. Začínají nejtěžší měsíce našeho podnikání. Přicházíme o zákazníky i dodavatele energií, zvyšují se náklady na provoz včetně pohonných hmot, které jsou pro nás zásadní výdajovou položkou. Farmářům a výrobcům se také zvedají náklady, což musí promítnout do koncové ceny výrobků. Přichází vlna zdražování téměř všech potravin, přesto se snažíme i za cenu nižší marže do upravených cen nepromítat naše zvyšující se náklady na provoz Farmosu. Bohužel, pokles objednávek nás po dvou měsících přivádí na myšlenku včas ukončit provoz a online obchod regionálních potravin zcela zavřít.

Aktuálně ohlašujeme ukončení provozu společnosti FARMOS.CZ s posledním rozvozem regionálních potravin v pátek 27. května 2022. Je to těžké rozhodnutí, už jen proto, že Farmos se stal na poslední dva roky nedílnou součástí našich životů a jejich každodenní náplní. Bohužel, i to je život.

Týden od zveřejnění informace o ukončení provozu nám chodí krásné zprávy od Vás, našich zákazníků. Za to Vám moc děkujeme a vážíme si toho. Hodně z Vás se nás teď ptá, zda nám můžete nějak pomoci. Můžete. Řekněte o nás sousedům, známým, kolegům v práci… Nechceme se k ničemu upínat a nic slibovat, ale pokud by se do konce měsíce podařilo zvednout počet objednávek, Farmos to možná ustojí.

Ním cílem není odkládat případný konec. To, co děláme, nás musí především bavit a mít smysl po všech stránkách, které tato činnost přináší. Pokud by někdo z řad našich zákazníků nebo dodavatelů měl chuť o vstup nebo převzetí myšlenky Farmosu, budeme moc rádi.

Děkujeme za Váš čas při čtení těchto řádků a za veškerou dosavadní přízeň. 

Za celý tým Farmosu

Tomáš Mokrý

p.s. FARMOS CAFE bude fungovat po celou letošní sezónu (květen - září 2022), otevíráme již tento pátek 13.května!